• English
  • German
  • Italiano
  • Russian

ABC novice

Preverite zanimive in aktualne izbrane nepremičninske novice iz Slovenije in tujine in tako boste spoznali  kaj se vse dogaja na nepremičninskem trgu v Sloveniji in tujini .

Turška Vlada Uvedla Strožja Pravila za Kratkotrajni Najem Stanovanj

Povprečna cena najemnine se je v Turčiji med aprilom 2019 in aprilom 2023 glede na državne podatke zvišala za 583 odstotkov.

Povprečna cena najemnine se je v Turčiji med aprilom 2019 in aprilom 2023 glede na državne podatke zvišala za 583 odstotkov.

V Istanbulu je turška vlada sprejela strožje ukrepe glede kratkoročnega najema stanovanj, kot odgovor na nedavni porast najemnih cen po vsej državi. Od sedaj naprej bodo lastniki, ki želijo oddati svoje nepremičnine za obdobja krajša od 100 dni, potrebovali posebno dovoljenje od pristojnih organov. Za pridobitev nujnega dovoljenja za kratkotrajno oddajanje bodo lastniki nepremičnin morali izpolniti več pogojev, vključno s pridobitvijo soglasja od vseh prebivalcev v zgradbi in plačilom določenega prispevka. Poleg tega bodo morali upravljavcu zgradbe predložiti kopijo dovoljenja, ki jo bodo uporabljali na spletnih platformah, kot je Airbnb, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kršitve nove uredbe, ki zajema tudi upoštevanje javnega reda in miru, bodo lastnike stale visokih glob in celo odvzema licence za kratkotrajno oddajo. Lastniki, ki bodo stanovanja oddajali brez uradnega dovoljenja, se bodo soočili z globo v višini 100.000 turških lir (približno 3.300 evrov). V primeru, da dovoljenja ne bodo pridobili v določenem časovnem okviru in bodo nadaljevali z nezakonitim oddajanjem, bodo najprej plačali kazen 500.000 lir, ki se lahko povzpne do enega milijona lir (okoli 33.130 evrov), navaja turški medijski portal Sol Haber. Po podatkih države so se povprečne najemnine v Turčiji med aprilom 2019 in aprilom 2023 povzpele za neverjetnih 583 odstotkov. Največje povišanje cen je zabeleženo na jugu ob morju, v največjem mestu Istanbulu ter v glavnem mestu Ankari, poroča dpa. Visoka inflacija, ki dviga vsakodnevne življenjske stroške, je pognala številne lastnike nepremičnin v iskanje finančnega olajšanja skozi kratkoročni najem, kar je za turiste postalo privlačna možnost v primerjavi z visokimi cenami hotelskih sob, še posebej v urbaniziranih območjih.

Vpis oglasa

Prodajate ali oddajate nepremičnino in iščete strokovnjaka, ki vam bo znal svetovati.

Vpis iskanja

Kupujete ali najemate nepremičnino in niste našli primerne ponudbe.

E-novice

Želite, da vas brezplačno preko e-pošte obveščamo o novostih iz naše ponudbe?